Din kurv er lige nu tom!
Sådan klarer par sig gennem udefrakommende kriser
Indlægsdato
Forfatternavn

Verden er uforudsigelig. Krige, handelskonflikter, økonomisk usikkerhed og øgede krav fra arbejdsmarkedet påvirker ikke kun vores mentale helbred, men også vores relationer. I en tid, hvor samfundskriser afløser hinanden, mærker mange par presset – og nogle bukker under. Men hvorfor er det så svært at bevare kærligheden, når verden omkring os vakler?
Ifølge parterapeut Nils Stahlschmidt er det ikke overraskende, at mange par i dag kommer i terapi med netop disse problematikker:
»På verdensplan fylder krig, handelskrig og en generel uforudsigelighed i verdenssituationen, mens det på det personlige plan er økonomiske bekymringer, arbejdspres, sygdom og krav fra omgivelserne, der fylder. Alt dette kan tynge forholdet. Mange par farer vild i parforholdet og har brug for vejledning og støtte til at finde tilbage til hinanden.«
Fra samfundskrise til parkrise
Parforholdet er sjældent isoleret fra omverdenens påvirkning. Når økonomien strammer til, stressen øges på arbejdspladsen, eller når sygdom rammer, forandres balancen i relationen. Den tryghed, som mange par ellers finder i hinanden, kan hurtigt blive forvandlet til en arena for konflikter eller tavshed.
»Presset bevirker måske, at den lyst til at udvikle parforholdet, som vi har set tidligere, er blevet mindre. I stedet ser vi, at det ofte kræver eksistentielle kriser, før par søger hjælp,« forklarer Stahlschmidt.
Han møder par i terapi, hvor ét eller begge parter har mistet håbet – og hvor parterapi er sidste mulighed. I ét tilfælde havde kvinden allerede meddelt, at hun ville skilles, men valgte at deltage i et forløb med ønsket om at komme godt ud af forholdet. I processen opstod dog nye erkendelser, og der blev åbnet op for, at forholdet måske kunne fortsætte – trods kulturelle forskelle og en aldersforskel på 20 år.
Økonomi og arbejdspres splitter – eller samler
Et gennemgående tema er økonomisk usikkerhed. Når pengepungen er presset, og fremtiden virker utryg, sker der ofte et skift i parforholdets dynamik. Rollerne bliver skæve – og følelserne forstærkes:
»Følelsen af at skulle være den stærke forsørger og manglende overskud gør os supersensitive. Diskussioner går hurtigt fra 0 til 100. Man trækker sig, selvom man længes efter nærhed.«
Et konkret eksempel fra terapilokalet viser, hvordan økonomisk stress forstærker underliggende mønstre: En kvinde på kontanthjælp presser sin mand, som er hårdtarbejdende, til at yde endnu mere. Han føler sig tynget og søger tilflugt i afhængighed. Først i terapien får de øje på dynamikken – og kan begynde at skabe nye strukturer sammen.
De typiske mønstre i krise
Stahlschmidt beskriver fire typiske mønstre, der går igen hos par, som er under pres:
- Manglende lytning
- Utilgængelighed
- Skyldplacering
- Manglende engagement
Et klassisk mønster er, at den ene part opsøger kontakt og tryghed, mens den anden trækker sig og lukker ned. Det er et mønster, som ofte bunder i sårbarhed og gamle erfaringer, hvor det at vise følelser var forbundet med fare eller skam.
»Det handler om at omfavne hinandens ‘handicap’ – også de usynlige. Reaktioner dækker ofte over sårbarhed.«
I et længerevarende forløb med et par, hvor manden var konfliktsky og kvinden længtes efter klarhed og nærhed, lykkedes det gennem terapi at åbne op for de bagvedliggende følelser. Han blev bevidst om sine kropsspændinger og forsvarsmekanismer – og hun fik plads til at udtrykke sin sårbarhed. De lærte at tale og lytte på nye måder – og genfandt samhørigheden.
Små handlinger med stor betydning
Hvordan bevarer man samhørigheden i en krisetid? Ifølge Stahlschmidt er det vigtigste råd at vende sig mod hinanden – især i det små:
»Et kram eller kys i mere end 10 sekunder kan være stærkere end mange ord. Tal om det, der binder jer sammen – ikke kun det, der skiller jer.«
Han anbefaler desuden ugentlige “parmøder” på 15-30 minutter med faste spørgsmål som: Hvordan har du det? Disse samtaler hjælper med at fastholde en følelsesmæssig kontakt, også når verden omkring parret er kaotisk.
Hvornår er det tid til at søge hjælp?
Mange venter for længe. Når mønstrene gentager sig, og konflikten føles uløselig, kan professionel hjælp skabe et vendepunkt. Terapien er ikke et kvikfix, men en proces mod større forståelse og nærhed.
»Når man sidder fast i de samme mønstre og ikke længere kan nå hinanden, kan terapi hjælpe. Det er muligt at genopdage hinanden, selv midt i krisen.«
Parterapi kan også inkludere individuelle samtaler, hvor partnerne hver især får plads til at folde deres historie ud. Det kan give nye perspektiver og plads til de følelser, der ofte overses i parrets fælles fortælling.
Som en klient formulerede det efter et forløb:
»Du er god for os, Nils – god for sådan en som mig. Du reflekterer og skubber mig i en bedre retning. Hver gang spotlight på noget vigtigt – denne gang bl.a. hvad ord betyder. Jeg er mere bevidst om, hvad der sker imellem os – og har fået større forståelse for de styrker, der ligger i vores forskellighed. Vi er bedre til at acceptere hinanden som vi er.«
Kærlighed i en foranderlig verden
Parforholdet lever ikke i et vakuum. Det påvirkes – og formes – af samfundets bevægelser og af de kriser, vi hver især bærer med os. Men midt i usikkerheden findes der stadig håb. Med den rette støtte og vilje til at møde hinanden – også når det gør ondt – kan mange finde nye veje.
Nils Stahlschmidts arbejde vidner om netop det: At kærlighed ikke handler om fraværet af problemer – men om modet til at møde dem sammen.
Indlægget lavet i samarbejde med parterapeut Nils Stahlschmidt. Nils har mere end 20 års erfaring med parterapi, parforhold og konfliktmægling og Certificeret emotionsfokuseret terapeut, med speciale i parterapi. Nils tilbyder parterapi fra sin praksis i Næstved. Du kan finde meget mere information om Nils ved at besøge hans profil på Lovecast, som du finder lige her.