HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT KOMMUNIKERE MED SIN PARTNER?
God kommunikation er hjørnestenen i ethvert parforhold, men alligevel oplever mange par, at samtaler ender i frustration, misforståelser eller tavshed. Hvorfor sker det? Hvorfor kan vi ikke bare tale sammen, når vi elsker hinanden? Og vigtigst af alt – hvad kan vi gøre for at styrke kommunikationen?
Du kan naturligvis også finde en dygtig parterapeut i vores store oversigt her:
NÅR KOMMUNIKATIONEN SVIGTER – DET FØRSTE TEGN PÅ PROBLEMER
Dårlig eller manglende kommunikation er ofte det første tydelige tegn på problemer i et parforhold. Uanset om det skyldes travlhed, uløste konflikter eller følelsesmæssig distance, så vil det altid påvirke den måde, I taler til – og med – hinanden.
Heldigvis er der mange ting, I kan gøre for at genoprette en sund kommunikation. Her får I en guide til, hvordan I kan styrke dialogen og skabe en dybere forståelse for hinanden.
Det er naturligvis gratis, og vi samarbejder med de bedste terapeuter i hele landet. Skal vi tage en snak?
Parforholdet er en af de vigtigste relationer, vi har som voksne. Når vi ikke længere kan tale sammen uden misforståelser, skænderier eller afvisninger, bliver forholdet udfordret. Hvis I har svært ved at kommunikere, så prøv at fokusere på disse fire nøglepunkter:
1. Forbered din partner på svære samtaler
Har I emner, der er svære at tale om? Måske økonomi, intimitet eller gamle sår fra fortiden? En af de største fejl, vi begår, er at kaste os ud i samtaler uden at være klar – eller uden at forberede vores partner på, at noget vigtigt skal drøftes.
💡 Prøv i stedet dette:
Sig for eksempel:
„Jeg har noget på hjerte, der betyder meget for mig. Har du tid og lyst til at tale om det nu?‟
Ved at give din partner en chance for at forberede sig, skaber du et trygt rum for en mere rolig og åben dialog.
2. Hold det på egen banehalvdel
Det er fristende at placere skylden hos den anden, når noget går galt, men det fører sjældent til en god samtale. I stedet for at angribe eller bebrejde, så tal ud fra dine egne følelser.
💡 Sig for eksempel:
„Jeg følte mig ked af det i går, da vi talte sammen, fordi jeg oplevede, at du kritiserede mig meget. Hvordan oplevede du vores samtale?‟
I stedet for at sige:
„Du var vildt urimelig i går og kritiserede mig hele tiden!‟
Når vi formulerer os ud fra vores egne følelser i stedet for at pege fingre, bliver det lettere for vores partner at lytte uden at gå i forsvar.
3. Vis interesse og lyt aktivt
God kommunikation handler ikke kun om at tale – men også om at lytte. Lytter du virkelig til, hvad din partner siger, eller venter du bare på din tur til at svare?
Når vi lytter uden at afbryde, viser vi respekt og omsorg. Det sender et signal om, at vores partners følelser og meninger betyder noget.
💡 Prøv dette:
Stil åbne spørgsmål: „Hvordan oplevede du det?‟ eller „Hvad betyder det for dig?‟
Gentag eller opsummer det, din partner har sagt, for at vise, at du har hørt det.
Undgå at være i forsvarsposition – vær nysgerrig på din partners perspektiv.
4. Sæt fokus på det gode i din partner
Når kommunikationen halter, kan vi hurtigt komme til at fokusere på alt det, der ikke fungerer. Vi ser kun fejlene og glemmer de ting, der faktisk fungerer godt.
💡 Øv dig i at sætte ord på de positive ting! Sig for eksempel:
„Jeg sætter virkelig pris på, at du altid tager dig tid til at lytte, når jeg har haft en hård dag.‟
Når vi husker at værdsætte hinanden, skifter vi automatisk fokus fra frustration til taknemmelighed – og det styrker kommunikationen og relationen.
Du kan se en uddybende liste over emner som ofte kommer op i parterapi her.
Vi har også samlet en række små guides og parforholdsstatistikker som beskriver parforholdets tilstand overalt i Danmark. Se eksempelvis meget mere om parterapi i Horsens, Randers, Kolding, Vejle og Herning her.
LYTTER DU TIL DIN PARTNER?
God kommunikation handler meget om at lytte. At lytte til det den anden rent faktisk siger, hvad han eller hun mener og derefter forholde sig til det – i stedet for at være i forsvarsposition og klar til at smide det næste argument.
Det betyder nemlig rigtig meget for jer begge. For det første får du hørt din partners synspunkter, hvilket er vigtigt da du langt fra altid kan gætte hvad din partner tænker og mener. For det andet får det din partner til at føle sig lyttet til.
Hvis du gerne vil have en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold, hvis du gerne vil føle, at I er på samme side og kæmper for det samme, skal du kende din kærestes liv, tanker og drømme lige så godt som dine egne, og det kræver lytning.
Kommunikation er en færdighed, man kan træne. Hvis I ofte havner i konflikter, kan det være værd at eksperimentere med nye måder at tale sammen på.
Nogle enkle ting, du kan gøre:
✔ Brug et roligt toneleje – selv når du er frustreret. ✔ Undgå sarkasme og nedladende kommentarer. ✔ Vær bevidst om dit kropssprog – undgå at virke afvisende eller irriteret. ✔ Find de rigtige tidspunkter til svære samtaler – ikke midt i en travl hverdag eller når børnene larmer.
💡 Hvis I ofte misforstår hinanden eller ender i gentagne skænderier, kan det være en god idé at søge hjælp fra en parterapeut.
Mange undgår svære samtaler, fordi de frygter at blive afvist eller ikke taget alvorligt. Men hvis vi aldrig sætter ord på vores følelser, risikerer vi at skabe afstand i stedet for nærhed.
💡 Hvis du har brug for mere nærhed, så sig det! Sig for eksempel: „Jeg har virkelig brug for at mærke dig tæt på lige nu. Kan vi kramme lidt?‟
Eller: „Jeg føler mig lidt usikker for tiden – jeg ville elske at høre dig sige, hvad du værdsætter ved mig.‟
At være sårbar er ikke et tegn på svaghed – det er et tegn på mod.
START HER
Begynd i oversigten over alle vores parterapeuter.
Styrk jeres parforhold med et kærligt og inspirerende online parkursus fra Lovecast Learning. Sæt jer godt til rette sammen og få en lærerig og udviklende oplevelse – præcis når det passer jer, og alt sammen hjemme i stuen.
Prøv for eksempel vores videokurser om håndtering af konflikter, forbedring af sexlivet eller kunsten at lave gode aftaler. Læs mere her:
Forandring sker ikke fra den ene dag til den anden, men små skridt kan gøre en kæmpe forskel. Hvis I har svært ved at tale sammen, så start med én ting ad gangen.
Husk: ✅ Forbered din partner på svære samtaler. ✅ Tal ud fra dine egne følelser. ✅ Lyt aktivt og med interesse. ✅ Værdsæt din partner og husk det gode.
Når kommunikationen begynder at flyde bedre, vil I opleve, at I bliver tættere forbundet, og at kærligheden vokser.
VIL I GERNE ARBEJDE VIDERE MED JERES KOMMUNIKATION?
Læs mere om parterapi og få flere redskaber til et stærkere parforhold her.
Et lille tip: Parterapeuter har forskellige kompetencer og specialer, så det kan være en fordel at få hjælp til at finde den terapeut, der passer bedst til jeres situation. Få hjælp her:
HAR DU BRUG FOR HJÆLP?
Lad os hjælpe dig med at finde den helt rigtige terapeut
Parterapi kan ikke redde alle ægteskaber og parforhold. Nogle gange kan det være alt for sent at gribe ind, da tiltrækningen og forelskelsen kan være afløst af bitterhed og opgivenhed.
Specielt i situationer, hvor den ene part er helt afklaret og ikke vil mere, kan det være rigtig svært for den anden, som gerne vil kæmpe for forholdet og få det til at lykkes.
Det er derfor en rigtig god idé at booke en parterapeut, så snart man mærker at forholdet er på afveje.
Flere og flere vælger at gå i parterapi uden at have de helt store konflikter, men for at sikre at den vej forholdet bevæger sig også er den rigtige retning – og det virker – det er nemlig langt mere effektivt at forebygge end at brandslukke.
For at give dig de bedste oplevelser bruger vi teknologier som cookies til at gemme og/eller få adgang til enhedsoplysninger. Hvis du giver dit samtykke til disse teknologier, kan vi behandle data som f.eks. browsingadfærd eller unikke ID'er på dette websted. Hvis du ikke giver dit samtykke eller trækker dit samtykke tilbage, kan det have en negativ indvirkning på visse funktioner og egenskaber.
Funktionsdygtig
Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.